Ortognatik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci

Ortognatik cerrahi için en az 6-7 aylık bir hazırlık süreci gerekir. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyat yapılabilir. Başarılı geçen bir ameliyatın sonucunun korunması için hastalarında ameliyat sonrası iyileşme döneminde çok özenli ve sabırlı olmaları gerekmektedir.

Ortognatik cerrahi operasyonundan sonra iyileşme süreci nasıl ilerler? Dikkat edilmesi gereken şeyler var mıdır?

  • Üst çenenin de opere edildiği ameliyatlarda uyanmadan önce buruna tampon yerleştirilir. Bu yüzden uyanınca burundan nefes almaya çalışmamak gereklidir.
  • Ameliyattan sonra yüzde bazen boyun bölgesine kadar çok fazla şişlik olacaktır. Şişlikler 2. Gün sonunda maksimum boyuta ulaşır, bu normal bir süreçtir. İlk 24 saat boyunca aralıklı olarak buz uygulamak ve anestezi etkileri geçtikten sonra aralıklı olarak hareket etmek, kısa yürüyüşler yapmak oluşacak ödemi azaltacaktır.
  • İlk günlerde alt dudakta uyuşukluk olması beklenen bir durumdur. Uyuşukluk 6 ay-1 yıl içinde azalarak tamamen geçebilir veya küçük bir alanda kalabilir. Hiç olmayada bilir.
  • Ameliyat sonra 2-3 gece hastanede kalınır. Hastanede olduğu sürece damardan antibiyotik tedavisi yapılır. Taburcu olduktan sonra ise bir hafta daha tablet olarak devam edilmesi önerilir.
  • Gün burun tamponları çıkarılmasıyla nefes almak kolaylaşacaktır. Tıkanıklıklar olabilir. Bunun içinde 3. Gün burun açıcı spreyler kullanılabilir.
  • Ameliyattan sonraki gün tamponlar çıktıktan sonra ağız, dişler üzerindeki braketlere lastikler takılarak kapatılacaktır. Ağızın kapatılması, çenelerin yeni konumunda sabit kalması için çok önemlidir. Çünkü kaslar devamlı çeneleri eski pozisyonuna getirmeye çalışır. Kasların çenelerin yeni konumuna adapte olması için ağız ortalama 3 hafta kapalı kalmalıdır. Bu süre boyunca dişlerin arkasındaki boşluktan faydalanarak sıvı beslenilmelidir. Tablet olan ilaçlar ise küçük parçalara ayrılarak yutulmalıdır. Mümkün olduğunca az ve çeneleri açmaya zorlanmadan konuşulmalıdır.
  • Ağız açılmaya zorlanırsa lastikler çenelere kuvvet uygularak yeniden hareketlendirebilir. Bu durumda tekrar ameliyat edilerek çeneler yeniden sabitlenmek zorunda kalınır.
  • Ağız içindeki dikişler 2-3 hafta içinde kendiliğinde eriyerek düşecektir. Ağız kapalı kaldığı sürece temizlik çok önemlidir. Ameliyattan sonraki günden itibaren dikişler düşene kadar her beslenmeden sonra dikişlerin üzeri serum fizyolojikle yıkanmalıdır.
  • Gün dişler fırçalanmaya başlanır. Başlarda yüzdeki şişliklerden ötürü zor olabilir. Küçük başlıklı fırça tercih edilerek dişler fırçalanmalıdır. Hasta eline bir ayna alarak baka baka güzelce dişlerin üzerini temizlemelidir. Daha sonra da dikişlerin üzeri yıkanmalıdır. Bu süreçte dişlerin temizliği güzel yapılmazsa diş çürükleri ve diş eti problemi oluşur ve dişler kaybedilebilir.
  • Ciltteki dikişler 5-6. Gün alınacaktır alınana kadar banyo yapılmamalıdır. ( yüz bölgesi yıkanmadan yıkanılabilir )
  • Şişlikler bir ayda çok büyük oranda azalır, tamamen geçmesi 6 ayı bulabilir.

 

Hastalar önerilerimize uyduğunda sağlıklı bir iyileşme döneminin ardından güzel sonuçlar elde ederler.