Ortognatik cerrahi nedir?

Diş ve çenelerimizin yapısı ve konumu, konuşma ve yemek yeme fonksiyonu ve yüz estetiği için çok önemlidir. Çenelerin konumu ve dişlerin kapanışının doğru olmadığı durumlarda ortognatik cerrahi tedavi yöntemi düşünülür. Ortognatik cerrahi; dişlerin ortodontik tedaviyle uygun konuma getirilmesi ve çenelerinin konumunun da cerrahi tedaviyle düzeltilmesidir.

Kimlere uygulanabilir?

Büyüme gelişimini tamamlamış, genel anestezi almaya engel bir durumu olmayan herkese uygulanabilir.

Ameliyatla tedavi olmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor?

  • Ortognatik cerrahi, ortodontist ve çene cerrahı işbirliğiyle yürütülen bir tedavidir. Başvuran hastalarımızın önce büyüme gelişmesinin tamamlayıp tamamlamadığını sorgularız. Her bireyin büyüme gelişimi farklılık gösterebilir. Örneğin erkeklerde kızlara göre büyüme daha uzun süre devam edebilir. 18 yaşın doldurulmuş olması önemlidir. Bazı durumlarda da el-bilek filmi çekilerek burada kemiklerin oluşumu ve kıkırdakların görüntüsüne bakılarak hastanın büyüme döneminin bittiği kesin olarak saptanabilir.
  • Çene ve dişlerin kapanışındaki bozukluğun hangi çeneden kaynaklandığı veya dişlerden mi yoksa iskeletsel bozukluklardan mı kaynaklandığını tespit etmek için çene ve yüz kemiklerini gösteren filmler alınır. Bu filmler üzerinde analizler yapılır. Çenelerin kafa kaidesine göre konumları, dişlerin de hem çenelere hem de kafa kaidesine göre konumları değerlendilir.
  • Ameliyat öncesi hazırlık için ortodontik tedaviye başlanır. Bunun sebebi; dişlerimiz çenelerdeki bozukluğu kompanse etmek ister bu yüzden olması gerekenden farklı konumlanabilirler. Bu durum çene ilişkilerindeki bozukluğu da maskeler. Ortodontik tedaviyle dişler olması gereken konumlara getirilir. Böylece çenelerin bozukluğunun şiddeti ortaya çıkar. Ameliyatla çeneler düzeltildiğinde de dişlerin düzgün kapanması sağlanır. Bu yapılan tedavinin ameliyat sonrasında da korunması için önemlidir. Ameliyat öncesi ortodontik tedavi süresi kişilere göre değişkenlik göstermekle birlikte en az 6 ay sürer.
  • Dişlerin dizilimi tamamlandığında yine filmler çekilir ve analizler yapılır. Aynı zamanda hastamızın profili de incelenir. Ameliyat tek çeneden mi yoksa her iki çeneden de mi yapılacak ve yer değiştirme miktarının ne kadar olacağına karar verilerek ameliyat planı yapılır. Rehber plaklar yapılarak ameliyatta çenelerin doğru konumlandırılması sağlanır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra çeneler doğru konumuna getirilip titanyum plak ve vidalarla yerine sabitlenir.
  • Ameliyattan sonraki gün çeneler dişlerin üzerindeki braketlerden yararlanılarak ortodontik lastiklerle kapatılır. Kasların, çenelerin yeni konumuna uyum göstermesi için bu süreç gereklidir ve ortalama 3 hafta sürer.
  • Ağız açıldıktan kısa bir süre sonra da ortodontik tedavi bitirilir ve braketler sökülür. Bu süre genelde birkaç ay sürebilir, hastaların durumuna göre değişebilir.

Ortognatik cerrahi uzun soluklu bir tedavidir. Hasta, çene cerrahı ve ortodontistin işbirliğiyle bu süreç yönetilir. Hastalarımız sabırla tedaviye uyum gösterdiklerinde çok güzel sonuçlar alınır.